billede_10-aar-med-spar-nordSelv om man er en lokal bank, kan man godt arbeide internasjonalt, synes filosofien å være i Spar Nord. I disse dager er det 10 år siden, at banken som en av de første i branchen besluttet seg for å ansette ukrainske it-tdviklere. Og beslutningen om å outsource har vært den rette, konkluderer banken – selv om isen av og til føltes tynn i starten.

“Vi beveget oss ut på tynn is, da vi som en av de første outsourcete dele av vår it til Ukraina i 2006”, forteller it-utviklingssjef hos Spar Nord Kåre Jacobsen, der har vært med i alle 10 år. “Det var mangt, vi skulle lære – vi lærte å sykle, mens vi kjørte, og veltet da også noen ganger. Men det betød også, at vi var med til å forme, hvordan dette med outsourcing skulle foregå.”

Spar Nord begynte outsourcing-eventyret med fem utviklere i et lite kontorlokale i Lviv. I dag har banken to fullt integrerte utviklingsavdelinger i Aalborg og Lviv, hvor it-utviklerne begynner hver dag med en felles videokonferanse.

Jobbsamtaler på hotellværelset

Forholdene den gang er en kjempe kontrast til fasilitetene i dag, hvor de splitter nye kontorlokaler i Lviv byr på både kafferum, avslapningsrom og rom for meditasjon.
“Da vi kom til Lviv, måtte vi holde jobbsamtaler på vårt hotell, og vi ansatte de første utviklerne, før vi hadde et kontor. Med fem utviklere på plass, fant vår samarbeidspartner Conscensia et kontor, de alle kunne være i.”
Conscensia er bankens outsourcing-partner, som tar seg av alt det praktiske i Lviv, så banken slipper for at forholde seg til ukrainsk lovgivning, arbeidsforhold og lignende. Det sørger Conscensia for, så de 12 ukrainske utviklere stort sett har samme arbeidsforhold og vilkår som deres kolleger i Aalborg. Ukrainerne er i like så stor grad Spar Nord-medarbeidere som deres nordjyske kolleger.

Besøkene i Lviv er færre nå – nå kjører det av seg selv

I begynnelsen tilbrakte Kåre Jacobsen mye tid i Lviv sammen med Conscensia. Sammen skulle det tas stilling til rekruttering av medarbeidere, få samarbeidet mellom danske og ukrainske medarbeidere til å fungere, hvordan kommunisere med hverandre på tvers av landene.
“Det er blitt så mye enklere siden den gang. Nå kjører det fullstendig profesjonelt, og vi behøver nesten ikke å være til stede i Ukraina – Conscensia og medarbeiderne har selv styr på det. Conscensia er kjent i markedet i Lviv, og har en profesjonell HR-avdeling med et kjempenettverk, som følger markedet for oss, når vi rekrutterer nye medarbeidere – og faktisk er det etterhånden mange, som selv henvender seg,” uttaler Kåre Jacobsen.

Arbeider på samme skjerm

Ole Søholm Jensen, som er direktør for HR, IT og Processer i Spar Nord, er også riktig godt tilfreds med, hvordan hverdagen fungerer. Med de mange nye teknologier er det enkelt for utviklerne at kommunisere og samarbeide på tvers av Europa.
“Vi holder videokonferanser hver morgen og diskuterer løsninger og muligheter. En utvikler i Aalborg og en utvikler i Lviv kan endog arbeide sammen på den samme skjerm. Det er kun en times tidsforskjell, og det betyr mye, at medarbeiderne er på arbeide samtidig. Det er som om de sitter i Odense og ikke i Lviv,” slutter Ole Søholm Jensen.

Pernille Hejle Pedersen
About Pernille Hejle Pedersen

Marketingkoordinator/PA, Conscensia, pep@conscensia.com